Crizantema este considerata floarea toamnelor tarzii, pentru ca ea infloreste atunci cand restul florilor din gardina palesc. Crizantemele sunt foarte indragite la noi datorita popularitatii si bogatiei coloristice. O intalnim atat in gradini, cat si in ghivece, in diverse culori, forme si marimi. Se cunosc foarte multe soiuri de crizanteme incat uneori este greu sa poti spune ca apartin aceleiasi familii.
Inmultirea crizantemelor
Crizantemele se pot inmulti fie prin separarea tufelor, care se poate realiza primavara sau toamna, fie prin butasire, cand se rup portiuni de la varful plantei si se planteaza in ghiveci sau varianta plantarii semintelor direct in pamant primavara.
Crizantemele primavara
Crizantemele se planteaza primavara pentru ca planta sa poata sa-si dezvolte sistemul radicular pana toamna tarziu, cand zilele scurte favorizeaza inflorirea lor. Crizantemele prefera locurile luminoase in gradina si nu neaparat in bataia directa a razelor soarelui, sunt plante nu foarte pretentioasa in ceea ce priveste solul.
Tufele de crizanteme din gradina trebuiesc rarite pentru a favoriza circulatia aerului printre plante, dar aceasta rarire nu inseamna plantarea la mare distanta, deoarece se pierde efectul decorativ pe care aceste flori il ofera gradinii.
Crizantemele toamna
Cel mai frumos anotimp al acestei plante este toamna. Spre toamna inflorirea lor este favorizata de perioada scurta de lumina din timpul zilei. E recomandata amplasarea luminilor din gradina cat mai departe de crizanteme.
Asociate cu toamna, crizantemele raman inflorite pana tarziu, la caderea brumelor. Exista foarte multe varietati, cu florile de culori, parfum si forme diferite. Sunt excelente pentru aranjamente florale, atat in vase, cat si in gradini sau parcuri.
Crizantemele iarna
Crizantemele nu fac fata temperaturiloer scazute din timpul iernii iernii, de aceea toamna cand pericolul de inghet apare, crizantemele se muta in spatii protejate, ferrite de frigul de afara, dar la temperature cuprinse intre 5 si 10 grade Celsius, unde vor ramane pana la primavara. Singurul lucru care trebuie facut crizantemelor puse la iernat este undatul, astefel incat pamantul din ghivece san u se usuce.
Ingrijirea crizantemelor
Ciupitul varfului plantei – scurtarea plantei pentru a favoriza ramificarea. Ciupitul crizantemei se realizaeaza toamna devreme si in special la plantele cultivate in ghivece.
Copilirea – indepartarea lastarilor laterali de pe tulpini, care favorizeaza o crestere viguroasa si o inflorire din abundenta. Se realizeaza ori de cate ori e necesar si mai ales la crizantemele din gradina, care au o talie mai mare decat cele din ghivece.
Bobocirea – se efectueaza cand apar bobocii crizantemelor, se indeparteaza bobocii lasandu-se cel central de pe tulpina, pentru un aspect mai ingrijit al florilor.
Crizantema este o planta originara din China si Japonia, unde simbolizeaza eleganta si nobletea, in acelasi fel cum bujorul simbolizeaza bogatia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu