miercuri, 25 martie 2015

Craita (tagetes)

Craita (Tagetes) face parte din categoria de flori anuale de gradina si este renumita prin coloritul intens al florilor, perioada lunga de inflorire, de la inceputul verii pana spre sfarsitul toamnei si prin mirosul specific care opreste aparitia parzitilor.
Asemeni carciumareselor craitele fac parte din Familia Compositae, fiind flori de gradina specifice gradinilor cu aspect rustic.
Ca si utilizare, craitele se folosesc pentru amenajarea de pete florale in gradina, borduri de flori sau pentru decorarea jardinierelor si ghivecelor.
Speciile craitei
Tagetes erecta este cea mai cunoscuta specie de craite. Se deosebeste prin inaltimea plantei care poate depasi 100 cm, mirosul specific si coloritul puternic al florilor unicolore sau bicolore in galben, portocaliu sau rosu. (vezi foto 1)
Tagetes patula prezinta o inaltime mai mica decat la specia erecta, de 20-50 cm inaltime, o tulpina mult mai viguroasa, iar florile sunt simple si mult mai mici in culori: galben, portocaliu. Aceasta specie infloreste fara intrerupere, din luna iunie pana la primele zile friguroase ale toamnei. (vezi foto 2)
Tagetes signata formeaza tufe compacte si mici ca inaltime 10-30 cm si prezinta flori numeroase, dar de dimensiuni mici si culoare galbena sau galben-oranj. (vezi foto 3)
Condiţiile de mediu
Craitele au pretentii reduse fata de factorii de mediu, de aceea sunt si atat de raspandite in gradinile de la noi. Prefera mai toate tipurile de soluri cu un drenaj bun, locurile din gradina aflate in bataia directa a soarelui. Craitele sunt plante rezistente la perioadele scurte de seceta pe timpul verilor. Umbra incetineste procesul de inflorire al craitelor.
Inmultirea craitelor
Fiind o planta anuala inmultirea craitelor se face prin seminţe. Semănatul se face in sere, solarii sau rasadnite in lunile martie-aprilie. Perioada de germinare este de apoximativ o saptamana la o temperatura de 15 grade C. Semintele pot fi semanate direct in gradina la sfarsitul lunii aprilie. Craitele sunt foarte sensibile la frig.
Se planteaza la loc definitiv in gradina in luna mai la distante de cca 30 cm pentru soiurile pitice şi 50 cm pentru speciile inalte.

Lucrări de întreţinere crăiţe
:
– udatul – moderat, ori de cate ori este nevoie, craitele pot suporta si scurte perioade de seceta, udatul din abundenta poate dauna plantei;
– plivirea buruienilor – in special in primele luni;
– afanarea solului;
– fertilizarea – recomandata in primele luni de inflorire.
Craite - Tagetes erecta
Craite - Tagetes erecta
Craite - Tagetes patula
Craite - Tagetes patula
Craita - Tagetes signata
Craita - Tagetes signata

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu