miercuri, 1 aprilie 2015

Floare de iasomie



Jasminum polyanthum


 Iasomie de camera:

Aspect si prezentare: Jasminum polyanthum, denumita in limbaj popular Iasomia de camera, este una din cele peste 150 de specii de Jasmin ce se cunosc pana in prezent. Are crestere desirata, tip liana, fapt ce impune de cele mai multe ori folosirea unor tutori. Poate atinge 1-1,5 m inaltime, dar daca este dirijata pe suporti circulari de sarma, poate fi mentinuta la dimensiuni reduse. Frunzele imparipenat-compuse, de culoare verde intens, sunt mici, oval alungite si ascutite la varf, iar florile, tot mici, albe si stelate, au cinci petale si raspandesc un parfum foarte puternic.

Conditii de ingrijire/cultivare
Jasminum polyanthum se acomodeaza extrem de usor la conditiile de ingrijire din apartamente, bucurandu-ne rapid cu florile sale delicate si foarte parfumate.

Ca majoritatea plantelor florifere si Iasomia de camera necesita multa lumina pentru a putea produce flori. Asezati ghiveciul langa o fereastra cu iluminare buna, care sa primeasca 3-4 ore de soare dimineata. Daca ferestrele dumneavoastra sunt orientate catre Sud sau Vest, departati-o de fereastra sau protejati-o cu o perdea de arsita soarelui de vara.
Nu are nevoie de caldura deosebita pentru a inflori, dar tolereaza mai bine caldura excesiva decat frigul puternic. Daca vara e bine sa o scoateti in gradina sau pe terasa, pentru a se bucura de o ventilatie buna, iarna insa va trebui sa o aduceti ln interior, caci temperaturile sub zero grade distrug planta. Ideal ar fi sa o puteti ierna intr-o sera rece, cu 14-15 grade Celsius, si lumina din belsug.
In perioada de repaus, lasati pamantul sa se usuce bine intre doua udari, vara insa, mentineti solul usor umed. Daca temperaturile depasesc 24 grade, puteti sa o udati la fiecare 2 zile.
Conteaza foarte mult si ce fel de substrat de cultura folositi. Un pamant bogat de gradina, in amestec cu compost sau mranita, cu un pH mediu de 6�6,5, va asigura o calitate sporita a infloririi si un frunzis verde, dens si sanatos.
Plantele pozitionate vara pe terase sau balcoane aerisite, va scutesc de ingrijiri suplimentare, insa exemplarele de interior va vor solicita atentia, mai ales in privinta umiditatii atmosferice, de care au mare nevoie. Cand temperaturile trec de 24 grade Celsius, pulverizarea frunzisului devine o cerinta absolut necesara, ignorarea acestei indatoriri, marind riscul invadarii cu acarieni.


Un ingrasamant lichid pentru pentru plante cu flori, administrat in apa de udare, la interval de 10-14 zile, din aprilie pana in septembrie, va va rasplati cu o planta frumoasa, sanatoasa si cu multe flori, la timpul potrivit.


Inflorirea este deosebita atat prin numarul florilor ce pot apare pe o singura planta dar mai ales prin parfumul deosebit de puternic si de placut pe care aceste flori il degaja.
Plantele obtinute din lastari pot inflori dupa 6-8 luni de la inradacinare. Exemplarele obtinute din seminte au nevoie de cca 12-16 luni pana la inflorire. De regula plantele mature, infloresc cateva luni bune, primele buchetele de flori aparand pe la mijlocul primaverii.


Se inmulteste prin seminte, lastari si mai rar, prin divizarea tufelor.
Procedeul cel mai convenabil, si desigur cel mai folosit, este butasirea lastarilor. Se pot alege varfuri de ramuri sau tronsoane cu minim 3 noduri, din care primul se va pozitiona la 2 cm in substrat de turba sau pamant de gradina cu nisip. Se vor asigura conditii de temperatura ridicata si umiditate constanta. Inradacinarea este lenta dar plantele astfel obtinute sunt viguroase si florifere.

Trucuri si sfaturi speciale: Daca vreti sa mentineti planta la dimensiuni reduse, tundeti lastari crescuti dezordonati. Ii puteti da chiar un aspect de tufa, dar in acest caz va trebui sa reintineriti tufa la fiecare 2-3 ani. Taiati lastarii imediat dupa inflorire, pentru ca planta sa aiba timp sa produca altii vigurosi pana catre urmatorul sezon.
Uscaciunea excesiva a aerului predispune Iasomia la invazia acarienilor. Aplicati tratament imediat, prin pulverizare cu solutie de Nissorun sau Talstar.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu